Home
 
Despre institutie
 

Legislatie
Conducere
Organizare
Programe si strategii
Rapoarte si studii
Informatii de interes public
 

Solicitare informatii
Buletin informativ (Legea 544/2001)
Buget din toate sursele de venituri
Bilanturi contabile
Achizitii publice
Declaratii de avere si de interese
Formulare
 
Utile
 

Servicii oferite
Informatii someri
Locuri de munca vacante
Cursuri de calificare
Bursa locurilor de munca
Eures
Statistici
Procedura pentru depunerea documentatiei si obtinerea adeverintei necesare la O.R.I.
Lista societatilor acreditate pentru prestarea serviciilor de ocupare in Municipiul Bucuresti
Ucenicia la locul de munca
Stagiatura
Economie sociala
 
:: ... Cautare in site ... ::
 

 

 

 

 

Pregatirea pentru interviu

 
INFORMATII DESPRE COMPANIE
 
  Este important sa te prezinti la interviu cu o ''privire de ansamblu,, si o intelegere a unor probleme legate de compania respectiva, cum functioneaza. Principalele informatii sunt cele legate de caracteristicile organizatiei (structura, anvergura, planuri de viitor) si ale postului (atributiile, responsabilitatile, competentele cerute, posibilitatile de promovare, etc) - astfel iti poti demonstra motivatia si interesul!
Te va ajuta sa raspunzi la cea mai importanta intrebare care iti va fi pusa la interviu: De ce doresti aceasta slujba ? Motivele tale trebuie sa-l convinga pe cel care face interviul, va trebui sa simta ca angajarea ta va aduce un beneficiu firmei, ca esti persoana potrivita.
Cei care fac interviul urmaresc in general anumite caracteristici ale candidatilor. Trei dintre cele mai importante sunt: aptitudinile de comunicare, motivatia, prezentarea personala.
Interviul este un prilej de a relua cele scrise în Curriculum Vitae, mai aprofundat, oferind detalii, argumentand si dand exemple.
 
 
Aptitudini de comunicare
 
 

Este important ce spui si cum o spui. Daca nu comunici bine verbal, va fi nevoie sa exersezi inainte, in niste interviuri imaginare. Fara nicio îndoiala ca fluenta verbala este strans legata de increderea in fortele proprii si cu cat exersezi mai mult cu atat vei capata mai multa incredere.
Pregatirea personala vizeaza: anticiparea intrebarilor posibile, gasirea unor raspunsuri asertive, optimizarea comunicarii nonverbale.
O persoana care are incredere in fortele ei: va zambi, se va uita in ochii interlocutorului (atentie, nu-l va fixa cu privirea!), se va simti in largul sau.
Un alt lucru important este gandirea pozitiva. Cu o zi inainte de interviu gandeste-te ca interviul va merge foarte bine, fii increzator!

 
 
Motivatia
 
  Fii entuziast! Daca iti doresti aceasta slujba, stii si de ce, nu-ti va fi greu sa argumentezi. Uneori entuziasmul (atata vreme cat nu este exagerat) te poate face sa stralucesti, iar cel care iti ia interviul ramane cu o impresie placuta, dar cel mai important este faptul ca isi va aduce aminte de tine la momentul cand va trebui sa ia decizia finala.  
 
Prezentarea personala
 
  Primul contact cu angajatorul este foarte important pentru crearea unei imagini ce se poate pastra pe tot parcursul interviului. Prin urmare, conteaza punctualitatea (se da dovada de seriozitate si interes pentru locul de munca dorit), tinuta vestimentara (simpla, curata si decenta).  
 
Un interviu se desfasoara in trei etape:
 
  1. Primul contact si intrarea in discutie

Fii atent la tot ce-l poate surprinde pe interlocutorul tau si la tot ce-i va contura o prima imagine despre tine (punctualitate, prezentare, felul în care intri, te asezi, politetea, capacitatea de a asculta, primele cuvinte pe care le rostesti).

2. Continutul interviului

Raspunde intrebarilor interlocutorului tau pentru a-l informa cu precizie si pentru a pastra o atmosfera destinsa. Raspunsurile la intrebari trebuie sa fie concise, precise, clare si fara ambiguitati sau detalii nerelevante. Pe de alta parte, interlocutorul nu trebuie intrerupt, contrazis sistematic si cu insistenta, dar i se vor pune intrebari in cazul in care ceva nu este clar.
Manifesta interes pentru compania sa si pentru locul de munca vacant, punand intrebari la randul tau, punandu-ti in valoare competentele si aptitudinile cu dovezi sau exemple.

3. Concluzia

La sfarsitul interviului abordeaza problema conditiilor de munca, a salariului, a perspectivelor de evolutie. In final, cadeti de acord asupra unui termen-limita pentru comunicarea deciziei finale.

 
 
Dupa interviu :
 
 
  • asteapta sa fii contactat;
  • daca trec mai mult de doua saptamâni, de la termenul-limita, stabilit, suna tu si intreaba;
  • daca esti ales, vei fi contactat telefoic.
 
 
Greseli de evitat:
 
  1. Sa mergi la interviu fara sa ai cateva informatii despre angajator;
2. Sa te pregatesti in ultimul moment si sa cauti febril cum sa te imbraci, diverse documente, etc;
3. Sa te prezinti intr-o tinuta neingrijita sau excentrica sau in care sa nu te simti in largul tau;
4. Sa te enervezi la intrebarile ce ti se pun, sa vorbesti de salariu inainte de finalul interviului si sa transmiti neincredere interlocutorului;
5. Sa nu ai de pus nicio intrebare;
6. Sa dai raspunsuri neclare sau sa te exprimi intr-un mod misteros;
7. Sa-ti povestesti viata si sa raspunzi prea mult timp la intrebarile referitoare la posturile anterioare sau la constrangerile familiale;
8. Sa fii negativist în ceea ce-i priveste pe ceilalti angajatori (evocarea conflictelor, a deceptiilor, a reprosurilor);
9. Sa pleci fara sa afli urmarea acestui interviu (o alta intrevedere, data-limita pentru decizie, etc).

 
 
  
Copyright A.M.O.F.M. Bucuresti